Voorwoordje

 

Hoe is deze reis/vakantie tot stand gekomen?

Alexander is al 4 keer eerder op de Maldiven geweest om de duiksafari’s mee te maken.
Te weten in: 1998, 2004 , 2005, 2007 en nu dus zijn vijfde keer (2009)
Voor Helma zou dit de derde keer worden. In 2005, 2007 en nu (2009 dus)
De duiksafari’s waren toen onder leiding van Ruud Paesie en Caroline van der Mandele.
Dit jaar is de eerste keer dat Bas van der Mee uit Nijmegen de duiksafari zal leiden.

Wij wilden dit graag ook eens ervaren, maar zeer zeker omdat de duiksafari in de Maldiven ons zeer is bevallen de vorige keren.

Om het reisgezelschap aan te vullen heeft Alexander flink wat gelobbyd.
Vrienden, kennissen en familie werden gevraagd of ze interesse hadden in een informatieavond over deze vakantie.
Via het duikforum waren er ook nog wat geïnteresseerden aanwezig.
Op de eerste infoavond in Oss waren o.a. aanwezig: Ramonda en Stefan, Arthur, Gerrit, Erica en Gianfranco* en nog een aantal anderen die naderhand vanwege uiteenlopende redenen toch afvielen.
Ook Bas van der Mee was aanwezig om zo alle informatie uit eerste hand te verstrekken.
Hier kon iedereen zijn vragen op hem afvuren.
Tijdens deze avond hebben we ook de dvd bekeken die in 2005 van onze vakantie was gemaakt, als lekker makertje zal ik maar zeggen.

*Erica en Gianfranco waren al twee keer eerder op duiksafari in de Maldiven geweest en wilden dolgraag nog een keer.

Arthur is naar aanleiding van deze infoavond zeer enthousiast geraakt en heeft voor wat nieuwe reizigers gezorgd. Dit waren Maurice, Coen en Gerard, net als Arthur lid van onderwatersportvereniging Lake Diving, welke gevestigd is in duikcentrum SDMP aan de Maarsseveense plas..

Paul had zich via het duikforum ook gemeld als gegadigde, maar hield even de slag om de arm.
Later bleek dat het hem toch ging lukken om mee te gaan.

Het clubje was nu compleet. De voorbereidingen konden beginnen.

De duiksafari werd rechtstreeks via Bas besproken en de vliegtickets online geboekt bij Emirates.
We vertrekken vanaf Dusseldorf met een tussenstop van een paar uurtjes in Dubai.

Na een tijd hebben we ter voorbereiding op de reis, een samenkomst geregeld bij het duikcentrum SDMP.
Hier hadden we ook de gelegenheid om weer eens het Hollandse water in te springen.
Als voorbereiding op de vakantie werd ook menig onderwater-apparatuur getest.
Bij deze bijeenkomst was Bas ook van de partij om nog het een en het ander te vertellen.

Het bleek een leuke mengeling van mensen te zijn en de sfeer zat er goed in.

Na een paar weken hebben dit alles nog eens dunnetjes overgedaan bij het duikcentrum aan de Maarseveense plas.
Diezelfde leuke sfeer is tijdens de safari ook zo gebleven!

Maldiven, here we come!

 

Zaterdag 14-11-2009

 

De reis

 

Om 8 uur gaat de wekker, we moeten om 9 uur weg rijden richting mijn zus en zwager in Molenhoek vanwaar we met zijn 5en richting Dusseldorf vertrekken.
De koffers zijn gepakt, na een snelle douche en de laatste toiletspullen gepakt te hebben is het tijd de koffers in de auto te zetten. Na 2 koffers van elk bijna 30 kg en een tas met 10 kg aan visspullen, de kokers met de hengelspullen en de handbagage in geladen te hebben zijn we compleet en kunnen we vertrekken.
Om 8:50 zijn we op weg naar de Molenhoek. Daar arriveren we om 9:15 na wat geklets en geouwehoer komt ook Gerrit en Pa en Ma die ons wegbrengen naar de luchthaven.
Na een voorspoedige autorit zijn we om 11:05 al op de luchthaven van Dusseldorf.
Na de koffers en andere spullen uit de auto gehaald te hebben en op karretjes geladen gaan we de balie van Emirates opzoeken. We hebben 10 kg extra bagage gereserveerd en willen deze betalen. We hoeven pas te betalen nadat we ingecheckt hebben omdat ze niet weet hoeveel overgewicht er is.


We gaan eerst op zoek naar de sealman, die sealt bagage in met plastic zodat deze niet zo snel ergens achter hangen blijft en open kan scheuren. Na de hal helemaal heen en weer gelopen te hebben blijkt hij ergens achter een pilaar verstopt te staan in een uithoek van de hal. Het sealen is zo gebeurd waarna we de koffers inchecken. We hebben samen 64 kg en hoeven niets bij te betalen. Dat is een meevaller.
Ramonda en Stefan hebben al ingecheckt voor ons en we wachten op de andere. Opeens zie ik Paul staan, ook hij checkt snel in waarna we besluiten door de douane te gaan en ergens wat te drinken en wat te eten. Bij de douane gaan persoonlijke bezittingen, handbagage en wijzelf nog door een scanner. Bij Paul zagen ze dat hij een duiklamp in zijn handbagage had. Deze was in hun ogen te groot. Zodoende kon Paul terug naar de incheckbalie om een koffertje met lamp alsnog in te checken. Ondertussen hebben we met z’n vijven (Ramonda, Stefan, Helma, Gerrit en Alexander) wat gegeten. Pfff…je schrikt elke keer als je moet afrekenen voor wat broodjes en drinken.
Sneller dan we dachten kunnen we al aan boord waarna het vliegtuig op de minuut precies volgens schema vertrekt. De vlucht naar Dubai verloopt voorspoedig, je kunt 20+ computerspelletjes spelen, meer dan 200 films bekijken, muziek luisteren, enz. op het schermpje/computertje wat in elke rugleuning ingebouwd zit. Bij Dubai aangekomen blijkt het erg druk te zijn en moeten we zo’n 20 minuten blijven cirkelen voor we landen mogen.

 

Zondag 15-11-2009

 

Al snel is iedereen het vliegtuig uit en moeten we door de bagage controle. Hier krijgt Gerrit een probleem met zijn lamp. Ze geloven niet dat het een lamp is, na een korte demonstratie is het goed en mag hij door met de lamp.
Er wordt wat gewandeld, geshopt, gegeten, gedronken maar vooral veel gekletst.
De 3 uur die we moeten wachten vliegen voorbij en kunnen we al weer aan boord van het vliegtuig.
Ook nu weer vliegen we keurig op schema en zijn we toe aan het laatste stuk naar Male.
De 4 uur vlogen om, of zou dat komen doordat ondergetekende 1,5 tot 2 uur geslapen heeft?
Bij Male aangekomen is de landing snel ingezet en even later staan we veilig en wel aan de grond.
De nodige handelingen bij de douane zijn zo geregeld en kunnen we onze bagage ophalen.
Vrij vlot had iedereen zijn koffers en andere spullen, naar het lijkt onbeschadigd.
Buiten gekomen staan ze ons al op te wachten van Fuana Inn Hotel. Na wat geshop bij de luchthaven worden de koffers in een busje geladen waarna we er zelf ook nog bij moeten. Dit blijkt prima te kunnen door wat verstopte stoeltjes. Na een korte rit zijn we bij het hotelletje aangekomen. Het lijkt een klein hotelletje en dat is het ook. Vrij simpel maar naar later zal blijken voldoet het uitstekend en we worden weer op de vriendelijke wijze geholpen zoals we gewend zijn op de Malediven. Niemand hoeft met zijn bagage te sjouwen, dat wordt keurig door het personeel gedaan.

Iedereen zoekt zijn kamer op na het invullen van de benodigde gegevens op een kaartje.
De koffers zijn al naar boven gebracht dus dat scheelt een boel gesjouw.
Niet veel later liggen de meeste al in of aan het water. Het is erg bewolkt maar dat deert de zon niet, hij is meedogenloos en van zo’n 1,5 tot maximaal 2 uur buiten geweest te zijn ben ik al vreselijk verbrand (voortaan toch maar een t-shirt aan trekken tijdens het snorkelen). Dat wordt morgen weinig zon zien helaas.
’S middags gaan we met nagenoeg de hele groep richting Male, eerst met het busje van het hotel naar de Jettie vanwaar we met de veerboot naar Male gaan. Dit alles duurt zo’n 30 minuten. We lopen eerst naar de vismarkt waar erg veel vis ligt, maar liefst 7 merlijnen , 2 wahoo’s en enkele honderden bonito’s. We kijken nog even hoe snel dat die vis schoongemaakt wordt door de mensen die daar staan te werken. Dat is altijd een heel mooi gezicht.
We lopen verder naar de groentenmarkt en vervolgens richting de Sea Gull alwaar we ons tegoed zouden doen aan hun overheerlijke italiaanse ijs. Onderweg duiken we nog even een duikshop in waar Arthur een mes koopt en …. Een backup duiklampje.
Ik vraag daar welke kant we op moeten voor de Sea Gull en krijg te horen dat deze gesloten is ivm een verbouwing. Dat is een lelijke tegenvaller. We krijgen een ander adresje, na wat gezoek vinden we dat en we drinken daar wat en sommige eten ook een kleinigheidje. We duiken daarna nog een shop in voor de aankoop van t-shirts e.d. en besluiten daarna richting hotel te gaan.
Iedereen heeft het gehad en gaat bij aankomst in het hotel iets voor 18:00 uur rechtstreeks zijn bed in.
Na een goede nachtrust welke echter wel af en toe onderbroken werd door de warmte of door de kou (kou als de airco aan stond en warmte als deze te lang uit stond), werden we rond 7 uur wakker.
Dit betekende dat we zo’n 12 uur geslapen hadden.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Maandag 16-11-2009

 

Het ontbijt werd boven in het hotel geserveerd. De bekende chapati’s met massoni, toast, banaantjes, watermeloen en gebakken eitje, er was voor elk wat wils. Verder koffie, thee, sinaasappelsap (mierzoet) en natuurlijk…water!
In de ochtend snorkelen we wat en zijn lekker lui. Voor het heetst van de dag hebben we heerlijk op de kamers vertoeft…toch nog bijkomen.
’S Avonds hebben we om 19 uur gereserveerd in een van de beste restaurants van Male (en dus ook een van de duurste, alleen het Holiday Inn is duurder) Sala Thai. Na een heel gezoek en geloop vinden we het eindelijk. Arthur, Gerard en Coen zitten er al. Met Ramonda, Stefan, Helma en mij erbij missen we alleen Gerrit, Maurice, Erica en Gianfranco nog. Ook deze blijken het niet te kunnen vinden en zitten aan de verkeerde kant van het centrum van Male. Zo’n 10 min nadat ze gebeld hadden met Arthur kwamen ze binnen stappen.
We kregen een meer dan voortreffelijke maaltijd voorgeschoteld bestaande uit 4 gangen. Vooraf kleine sateestokjes met 2 overheerlijke sauzen gevolgd door 2 soorten soep (pittige en normaal). Daarna curry’s met rijst. Ook de keuze tussen pittig en normaal. De afsluiter was een grote bol chocolade ijs (Movenpick). Alle ingrediënten die in dit hotel gebruikt werden worden geïmporteerd uit thailand, zo vertelde de eigenaar. Alles vers en ter plekke bereid dus. De smoothies waren er super! Een aanrader voor ieder die eens wat exclusiefs wilt eten. Reserveren is noodzakelijk!
Na de maaltijd besluiten we meteen naar het hotel om te gaan slapen. Dus op naar de jetty, ferry op en het laatste stuk naar het hotel gelopen. Aangekomen bij het hotel hebben we gelijk de rekening voldaan en zijn we met de pet rondgegaan voor de tip voor personeel.
Nog even buiten staan te kletsen….iedereen is zeer toe aan de duiksafari die morgen eindelijk start.
Manta’s, walvishaaien en al het andere…..we hopen het allemaal te zien.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Dinsdag 17-11-2009

 

Al vroeg zijn we allemaal uit de veren, het ontbijt word namelijk om 7:30 geserveerd want we moeten om 8:30 bij de jetty in de lagune staan. Bas komt ons daar ophalen. Voor het ontbijt pakt iedereen zijn koffer en zet deze in het hotel op de gang. Dit was gevraagd door de eigenaar van het hotel zodat de koffers naar beneden en in het busje geladen konden worden als wij zaten te ontbijten. Om 8:15 vertrek ik met Gerrit en Coen en de helft van de bagage in het busje richting de jetty. We helpen de koffers uitladen (wat overigens niet op prijs gesteld werd door het personeel) en wachten tenslotte op de overige reisgenoten en bagage.
Nog voor de laatste gearriveerd zijn is Bas er al met de dhoni en worden de koffers er op gesjouwd. Als iedereen gearriveerd is stappen we op de dhoni en gaan we richting de Blue Dolphin. De sfeer zit er al goed in. Nadat iedereen zijn duikspullen uit de koffer gehaald heeft en op de dhoni heeft gestald gaan we de Blue Dolphin op voor ons welkomstdrankje Cocosnootvocht van onrijpe cocos. Gevolgd door de nodige uitleg/huisregels etc. van Bas en Cristian.
Het wordt tijd om de duikuitrusting op te bouwen en op weg te gaan voor de eerste duik. Iedereen is druk in de weer zijn spullen op te bouwen en zijn pak aan te trekken. De planning is om eerst een testduikje te maken om goed uit te loden en daarna naar de duikstek te varen die iets verder ligt.
Tijdens het opbouwen van de uitrusting komt Paul er achter dat hij zijn automatenset met daaraan de duikcomputer thuis in Nederland heeft laten liggen ........................
Hij heeft geluk, Bas heeft nog een reserve computer en Arthur heeft een reserve automatenset bij zich!
Dit probleem was dus snel opgelost.
Bas en Arthur werden meteen tot de helden van deze vakantie uitgeroepen door Paul.
We maken het testduikje, bij de een moet lood bij en bij de ander wat af. We liggen echter al precies op de goede plek voor Lankan Finolhu (Manta point) en Bas besluit om meteen door te gaan. Er heerst een lichte paniek bij sommige mensen omdat ze nog niet genoeg lood hebben of de camera’s liggen nog op de dhoni. Dit wordt van de dhoni af aangegeven en als iedereen voorzien is beginnen we met de duik.

 

Duik 1 Manta point (lankan finolhu faru)

 

We gaan onder en duiken naar de 20 meter. We worden omringd door de diverse soorten visjes, van fuselieren tot papagaaivissen. We zien al na enkele minuten de eerste schildpad. Verder een grote rifbaars, anemonen met anemoonvisjes en uiteindelijk 6 manta’s. De eerste duik kan uiteraard niet meer stuk!
Na 30 minuten zit ik al op 77 bar en moet aan de opstijging gaan beginnen. We gaan langs het rif omhoog tot op een meter of 10 diepte. Daar hangen Helma, Gerrit en ik nog een minuut of 10 voor we op 5 meter gaan hangen voor onze safetystop. Deze is maar 2 minuten maar we verlengen hem naar 5 minuten.

Gezien: Manta (Manta birostris), Rif hagedisvis (Synodus variegatus), Zwartband soldaatvis (Myripritis adusta), Gele trompetvis (Aulostomus chinensis), Zedel forelbaars (Plectropomus laevis), Vierzadel tandbaars (Epinephelus spilotoceps), Oosterse diklipvis (Plectorhinchus vittatus), Geelvis straatveger (Lethrinus erythracanthus), Napoleonvis (Cheilinus undulatus), Vuurpijlvis (Nemateleotris magnifica), Witborst doktersvis (Acanthurus leucosternon), Grootoog makreel (Caranx sexfasciatus).

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Weer aan boord van de dhoni is iedereen weer vol enthousiasme over wat ze gezien hebben. De eerste duik meteen manta’s, de safari is echt van start gegaan nu.
Op de Blue Dolphin aangekomen staat de tafel gedekt klaar voor onze lunch.
Lunch: Gele en witte rijst, middel pittige tonijn currie en een currie van kekererwten met gerookte vis. Zoetige witte koolsalade met rozijnen, pappadum en als toetje watermeloen.
De rest van de middag wordt er volop gekletst en geouwehoerd, boeken gekeken, logboeken ingevuld en hengels opgetuigd. Iemand moet voor de vis gaan zorgen en dat lijken Gianfranco en ik te zijn. Rond 18 uur wordt mij gevraagd of ik zin heb om mee te gaan nachtvissen op de dingy en of er nog meer mensen mee willen. Gianfranco wil uiteraard mee en zo’n 45 minuten later stappen we over op de dingy. Paul besluit op het laatste moment ook mee te gaan voor de gezelligheid. Met zijn 5en (Paul, Gianfranco, Alexander, de kapitein en zijn hulpje) gaan we op weg naar het rif net buiten de lagune waar we liggen met de Blue Dolphin. Na zo’n 15 minuten varen zijn we er en wordt het anker uitgegooid. Niet veel later hangen onze haken geaasd met een stuk tonijn vlak boven de zeebodem.
Gianfranco heeft beet en is een vis binnen aan het halen, ik krijg een aanbeet maar dat stelt weinig voor. Gianfranco haalt een baracuda boven water en in de boot bijt deze de lijn door. Helaas voor de vis. Zo’n 10 minuten later besluit ik eens op te halen en wat blijkt, aas en haak weg. De kapitein kijkt er naar en ziet de bijtsporen van een baracuda. Dat kleine aan beetje wat ik had was dus het doorbijten van de lijn! De kapitein vangt even later een heel klein visje en zijn hulpje lacht hem uit. Niet veel later varen we weer terug naar de Blue Dolphin met een erg magere buit.
We mogen meteen aan tafel.
Diner: Gebakken aardappelen, salade van ui, tomaat en komkommer, gebakken stukjes tonijn, pennenpasta met tomatensaus. Verse ananas als toetje.

Na de thee of koffie gaat iedereen verder met wat ze al de hele middag deden. Kletsen, kletsen en kletsen!
Tegen 21 uur gaan de eerste naar bed en vlak na 21 uur liggen de meeste er in.

 

Woensdag 18-11-2009

 

Om iets voor 2 uur worden we wakker en besluiten maar even op het achterdek te gaan zitten. Tegen 3:30 gaan we weer richting bed. Echt slapen word het dan niet meer, wel lig ik nog te doemelen en te draaien. Om 5:15 ga ik er dan maar echt uit. Bijna meteen komt ook Bas en de bemanning te voorschijn. Bas gaat de rest wakker maken waarna we een kop koffie of thee kunnen pakken en de briefing voor de volgende duik krijgen. We gaan weer op Manta point (lankan finolhu faru) duiken, dit keer duiken we verder door en blijven we niet hangen bij de poetsstations.
Na de briefing gaan we meteen de dhoni op om te gaan duiken. Na zo’n 20 minuten varen zijn we bij de duikstek aangekomen, iedereen is aangekleed en we gaan te water.

 

Duik 2 Manta point (lankan finolhu faru)

 

We duiken naar zo’n 18 meter, meteen zijn we omringt door de gebruikelijke vissen (fuselieren, trekkersvisjes, enz.) Het is een heerlijk relaxte duik waarin we 2 x 1 manta zien (zo goed als zeker dezelfde) ook de eerste 2 soorten slakken worden gespot, net als veel anemonen met de daarbij behorende anemoonvisjes, 2 murenes, enz.

Gezien: Gele murene (Gymnothorax flavimarginatus), Zedel forelbaars (Plectropomus laevis), Snout-spots grouper (Epinephelus polyphekadion), Oranjevin emperorvis (Lethrinus erythracanthus), Bruine sweetlip (Plectorhinchus gibbosus), Manta (Manta birostris), Oosterse diklipvis (Plectorhinchus vittatus), Blauw gestreepte snappers (Lutjanus kasmira), Maan fuselier ( Caesio lunaris), Yellow sweeper (Parapriacanthus ransonneti), Zwartvoet anemoonvis (Amphiprion nigripes), Geelstaart anemoonvis (Amphiprion sebae), Hambus damselvis ( Dascyllus aruanus), Queen wrasse ( Coris frerei) juvenile tekening, Napoleonvis (Cheilinus undulatus), Vuurpijlvis (Nemateleotris magnifica), Titan triggerfish ( Balistoides viridescens), Clown triggerfish (Balistoides conspicillum), Malediven sponsslak (Coriocella hibyae).

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Terug op de dhoni en op weg naar de Blue Dolphin word ons gevraagd hoe we ons eitje willen hebben. Dit zal de dagelijkse ei vraag (ipv de hamvraag) worden.
Na het ontbijt rust iedereen uit in afwachting op de volgende duik.
Ontbijt: Toast, chapati, massoni, marmelade, aardbeienjam, pindakaas, chocopasta, honing, ei (de keuze die op de dhoni gemaakt is), sinaasappeltje.

 

Duik 3 Manta point (lankan finolhu faru)

 

Wederom gaan we naar manta point, in tegenstelling tot vanmorgen is het tij nu gunstig om manta’s te zien. We gaan te water en deze keer is Cristian de gids. Langzaam dalen we af naar zo’n 20 meter, en houden het rif aan de rechterkant. Het gebruikelijke spul komt langs waaronder 6 manta’s.

Gezien: Manta (Manta birostris), Malediven sponsslak (Coriocella hibyae), Fluitvis (Fistularia commersonii), Trompetvis geel en gewoon (Aulostomus chinensis), Zwarte snapper halfwas tekening (Macolor Niger), Maan fuselier (Caesio lunaris), Blauwe doktersvis (Acanthurus leucosternon), diverse andere doktersvissen, Vijlvis (Aluteres scriptus), Gestreepte trekkersvis (Balistapus undulatus), Blauwe trekkersvis (Odonus Niger), Zwarte koffervis (Ostracion meleagris), Geblokte egelvis (Diodon liturosus).

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Na de duik stond de lunch niet veel later op tafel.

Lunch: Gele en witte rijst, middel pittige tonijn currie en een currie van kekererwten met gerookte vis. Zoetige witte koolsalade met rozijnen, pappadum, watermeloen.

 

Duik 4 Embodhoo express

 

De naam van deze duikplek zegt het al. Het is een kanaal (kandu) welke erg hard stroomt als er stroming is. Hier worden ons haaien beloofd.
Na het te water gaan is het meteen als een raket naar de bodem om niet te veel last te hebben van de stroming en af te drijven. Dit lukt niet iedereen even goed en de groep word in 2 groepen verdeeld. We gaan naar de 30 meter en laten ons langs het rif naar de ingang van het kanaal driften.
Daar moeten we nog wat dieper om aan de richel te hangen zodat de stroming net over ons heen gaat. Daar doemen de haaien op, zeker zo’n 25 stuks. White tip reefsharks en grijze rifhaaien, machtig om dit weer van zo dichtbij mee te maken. Door de relatief grote diepte en de harde stroming (ondanks dat we onder de echte stroming liggen moeten we ons goed vast houden) gaan we allemaal snel door onze lucht heen. De decogrens komt echter ook met rassé schreden dichterbij en binnen 1 minuut zit ik van niet in deco ineens met 7 minuten deco tijd aan mijn broek. Ik ga naar Cristian die vlak naast me ligt en laat hem mijn computer zien. Na een 2e blijk ziet hij dat we ons moeten laten gaan en al mee driftend langs het rif omhoog moeten gaan zodat we genoeg lucht over houden om de decostop en de veiligheidsstop te maken. Dit gaat uitstekend en al op 15 meter diepte ben ik mijn deco tijd kwijt. We blijven langzaam opstijgen tijdens de duik, omhoog gaan wil niet zeggen dat er niks meer te zien is.
Cristian laat zijn decoboei op en terwijl we de veiligheidsstop maken komen de andere er ook aan. De hele groep is weer compleet …………… denken we.

Terug aan boord van de dhoni blijkt dat we Gerrit missen, heb hem een aantal keer gezien tijdens de duik maar telkens was ik hem weer kwijt. Na een paar minuten is er nog geen boei boven en worden we toch wat ongerust. Met zijn allen turen we over het water om te zien of we een decoboei zien. Pas als de bemanning een verrekijker tevoorschijn haalt en het water afspeurt word hij ontdekt. Naar schatting zo’n 500-600 meter van de dhoni verwijderd. Het is zo’n 5-6 minuten varen voor we bij hem waren. Hij was af aan het drijven richting buitenkant van het atol richting open water. Dit was een waarschuwing voor ons allemaal om goed naar de briefing te luisteren en de duik goed volgens plan te maken. Vooral tijdens deze heftige kanaalduiken waar doorgaans veel stroming staat.
Iedereen is natuurlijk uitgelaten dat Gerrit weer veilig aan boord is want het was toch best spannend, hij zou niet de eerste geweest zijn die zo aan zijn einde komt.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Het word weer lekker luieren, uitrusten, kletsen en ouwehoeren tot het eten dan eindelijk op tafel komt.
Diner: Frietjes, komkommer-tomaat-ui salade, kip, spaghetti met olie en gedroogde chilipepers en als toetje custard met ananas en papaja.
Het is 21:30 de meeste zijn al naar bed en de rest vertrekt nu richting de hut.

 

Donderdag 19-11-2009

 

Een redelijk goede nachtrust gehad, alleen tegen 4 uur wakker geweest en de airco uit gezet. Om 5:30 gaat de wekker. We zijn er als eerste uit, alleen Bas loopt al rond. Na zo’n 5 minuten is iedereen paraat en onder het genot van een kopje koffie of thee krijgen we de briefing over de duik. Het word een simpele duik op een kleine giri waar een wrak bij ligt. Iedereen staat te popelen om te water te gaan. Na een korte boottrip zijn we al bij de giri beland en kunnen we te water.

 

Duik 5 Kuda giri wrak

 

Na het te water gaan dalen we rustig af richting de 20 meter, we volgen het rif naar links. Dan zie ik het wrak opduiken en hoor tegelijk een shacker. Cristian vraagt onze aandacht omdat ook hij het wrak in zicht heeft. We zwemmen naar Cristian en verder naar het wrak. Ik zie meteen een mantisgarnaal welke echter meteen weg duikt. Mijn eerste foto mislukt omdat het stekkertje van de flits in het onderwaterhuis los geschoven is met de camera in het huis doen. Dat wordt niet fotograferen dus deze duik. We zien een boel leuke dingen. Na zo’n 20 minuten verlaten we het wrak en gaan de giri verkennen. Overal zit vis en er wordt volop gespeurd naar klein spul. Boven op de giri voel ik opeens iets aan mijn vinnen, ik denk dat er een andere duiker tegen aan gekomen is, maar bijna meteen voel ik weer wat. Ik kijk achterom en zie een Titan Triggerfish om me heen cirkelen die me aan valt. Ik ga wat achteruit en een minuut later valt hij Coen aan. Ook hij heeft snel door wat er aan de hand is en gaat achteruit. Nu is Gerrit het dichtst bij het nest van de Titan Triggerfish en wordt hij aangevallen. Hij voelt wat en kijkt wat het is, ziet een grote vis en gaat er heen. Pas als hij aangevallen word en de vis met zijn camera moet afschermen draait hij om een neemt hij de benen. Weer een klein avontuurtje dus. Ze kunnen namelijk heel lelijk bijten, logisch want ze bijten koraal kapot dus wij zijn geen party voor ze. Na 57 minuten zit de duik erop en dobberen we aan de oppervlakte. De dhoni ligt al naast ons.


Gezien: Bleu fin jack (Caranx melampygus), Spotted hawkfish (Cirrhitichthys oxycephalus), Titan triggerfish (Balistoides viridescens), Stekeloester (Spondylus squamosus), Gravende doopvontschelp (Tridacna maxima), Geschubte doopvontschelp (Tridacna squamosa), Susans platworm (Pseudoceros susanae), Schitterende platworm (Pseudobiceros gloriosus), verder het gebruikelijke spul.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Ontbijt: Toast, chapati, massoni, marmelade, aardbeienjam, pindakaas, chocopasta, honing, ei (de keuze die op de dhoni gemaakt is), sinaasappeltje.
Na de duik en ontbijt rusten we weer lekker uit op het dek waarna de 2e duik al snel volgt.

 

Duik 6 Mas giri

 

Gezien: diverse soorten fuselieren, Zebra murene, enz.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Lunch: 2 hele vissen, worstjes, aubergine, pasta (vermicelli dikte) en als toetje verse ananas.

 

Duik 7 Gulhi kandu

 

Met het te water gaan gaat de zak van mijn trimvest open en verlies ik mijn decoboei. Cristian wijst me erop en Arthur is zo vriendelijk hem te gaan halen een meter of wat hoger en op te rollen. Nadat dit gebeurd is kunnen we de duik vervolgen en gaan we de diepte in en met de stroming mee richting de ingang van het kanaal. Daar zien we de gebruikelijke vissen en ook 3 witpunt rifhaaien. Na …. minuten zit ik met 70 bar en wordt het tijd om omhoog te gaan. Volgens duikplan laten we ons met de stroming mee drijven en zwemmen tegelijk iets naar rechts het rif omhoog. Op een meter of 9 diepte blijven we even hangen waarna we de decoboei oplaten onze safetystop maken.
Na 35 minuten zit de duik erop en gaan we aan boord van de dhoni.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Na de duik is er weer het gebruikelijke geklets en geluier.

Diner: Kip, aardappeltaart met corned beef, pasta met tomaat en verse ananas als toetje.

 

Vrijdag 20-11-2009

 

Om 5:30 wordt ik wakker gemaakt door de wekker, iedereen is zo’n beetje aan het ontwaken en niet veel later zijn we weer compleet. Een kopje koffie of thee gaat er bij iedereen wel in. Vervolgens volgt de briefing en gaan we aan boord van de dhoni. Na 5 minuten verteld Bas dat de plannen qua duikstek toch veranderd zijn, dit i.v.m. de stroming die veel sterker is als verwacht. We gaan weer naar Kuda giri wrak.

 

Duik 8 Kuda giri wrak

 

Al snel na het te water gaan zien we het wrak liggen. Zoals afgesproken met mijn buddy gaan we aan de zijkant kijken of we daar de puntsnuit rifklimmer kunnen vinden. Zelf zie ik hem niet maar even later wijst Bas me op een exemplaar. Hij zit helaas erg verscholen tussen de gorgoon waar hij in zit.
Na een minuut of 10 gaan we van het wrak weer richting de giri. Daar maken we de 60 minuten vol met allemaal leuke visjes en andere wezens.

Gezien: Anemoon met garnalen, slakje, veel verschillende gobies, murenes, enz.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Ontbijt: Toast, chapati, massoni, marmelade, aardbeienjam, pindakaas, chocopasta, honing, ei (de keuze die op de dhoni gemaakt is), sinaasappeltje.

 

Duik 9 Vaagali Bodu thila

 

Een rustige duik met niet heel veel stroming volgens Bas.
Dit pakte iets anders uit er blijkt veel stroming te staan en het is dan ook zaak om meteen richting bodem te duiken, zo snel mogelijk!
Daar aangekomen moeten we een meter of 20 tijgeren tegen de stroming in om over de rifrand te gaan waar de stroming nagenoeg wegvalt. Daar aangekomen slaan we rechtsaf en zetten we koers naar de kandu monding. We zien 3 witpunt rifhaaitjes en een boel groupers. Ook de fuselieren zijn hier goed vertegenwoordigt net als de Black Triggerfish. De terugweg gaat erg snel. Net als bij Embudu Express moeten we ons hier mee laten driften en na een paar minuten de decoboei oplaten. Ik haal mijn decoboei uit mijn vest, rol hem af en laat het gewicht zakken en blaas hem op. Hij gaat als een raket naar de oppervlakte, ik voel een ruk en pats ………….. heb een los koord in mijn hand. De decoboei is los geschoten van het touw (het is wat deze vakantie met die decoboei).
Gerrit laat zijn decoboei op en we maken onze stop en komen weer boven.
Al snel is iedereen aan boord behalve Cristian, deze komt een minuut of 5 later boven maar wel een heel eind van ons af. We pikken hem op en gaan richting de Blue Dolphin.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Lunch: Barracuda curry, wortel/kool salade, kekererwten curry, witte en gele rijs, papadum, watermeloen.

We gaan de oversteek maken naar het Ari atol, Gianfranco en ik gaan vissen zoals we dat elke keer doen als we een groter stuk moeten varen. Giancarlo vangt een bonito.
Gelukkig we hebben weer wat te eten ;)

 

Duik 10 Mahibadhoo thila (Fishsoup thila)

 

We gaan te water en meteen zien we een witpunt rifhaaitje, de eerste van Ramonda en Stefan. Dit is een thila die zijn naam eer aan doet, overal zit vis in heel grote getale. Echt 10.000 vissen zwemmen in het open water rond de thila, op de thila is ook volop leven. Je weet niet waar je kijken moet. Op het rifdak zien we o.a. 3 langoesten, 2 schorpioenvissen, een mantisgarnaal, 6 murenes, softkoraal en ga zo maar door. I.v.m. de lange vaartijd van de oversteek en de afstand tot de plek waar we overnachten is de duik tot 45 minuten teruggebracht. Dit is een mooie tijd want na 43 minuten komen we boven. Een schitterende duik, helaas was mijn flitser leeg dus geen foto’s.

Diner: Gebakken aardappeltjes, pizza, boontjes, herman, kleine plakjes vlees, salade.

Gianfranco en ik gaan samen vissen achter op het dek. De kapitein is ook aan het vissen en haalt de 1 na de ander er uit. Ik krijg wel beet maar aangezien ik met veel grotere haak er aan zit te vissen vang ik helemaal niks. Gianfranco is hetzelfde lot beschoren.
Om 21:45 besluiten we maar naar bed te gaan.

 

Zaterdag 21-11-2009

 

Om 5:40 ben ik pas wakker, heb niet een hele goede nacht gehad maar het kan erger.
Na de gebruikelijke koffie of thee is het tijd voor de eerste duik vandaag.
Dit wordt Broken Rock op ongeveer 1 mijl afstand van de boot.

 

Duik 11 Broken Rock

 

Na het korte tochtje gaan we te water, er wordt redelijk wat stroming verwacht maar dit blijkt niet zo te zijn. We dalen langzaam af naar de thila en zwemmen tegen de “stroming” in, richting het stromingspunt in de hoop daar wat groot spul te zien. We zien een boel snappers en groupers maar helaas geen haaien. Al scharrelend gaan we om de rotsblokken heen en er tussendoor. Ik ga nog een overhang/grotje in en ook Arthur is dit aan het doen. Hij roept me en wijst me op wat langoesten die in de spleten tussen de rotsen zitten. Het zijn er een stuk of 6-7. We zien de gebruikelijke dingen, het enige wat opvalt is dat de koralen nog open staan op sommige plekken. Gele en hele donkere, erg mooi om te zien.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Ontbijt: Toast, tonijnsandwiches, marmelade, aardbeienjam, pindakaas, chocopasta, honing, ei, sinaasappeltje

Helaas hadden we toen geen zin meer om het reisverslag bij te houden.

Achteraf dood en dood zonde en we hebben dan ook erg spijt dat we dat niet gedaan hebben.
Maar goed jullie hebben nu een idee hoe de vakantie geweest is.
Hoogte punten zoals de ontmoeting met 5 walvishaaien hebben we dus niet op papier gezet, erg veel foto's zijn er ook niet van gemaakt omdat er telkens een verkeerde lens op de camera zat (macro ipv groothoek).
Hieronder vinden jullie wel wat foto's van andere vissen ed die we gezien hebben en een filmpje van een van onze reisgenoten die op youtube staat.

 

prettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphotoprettyphoto

 

Onderstaand filmpje is gemaakt door Maurice.

 

 

{jgototop}{/jgototop}